Voit hyötyä purentalihasten käsittelystä, mikäli sinulla on
- kipua leukanivelissä, leukanivelten naksumista, lukkiutumista tai vaikeutta avata suuta
- purenta-arkuutta, taipumusta narskutteluun tai kielen jännittämiseen
- hampaiden painaumat (”piparkakkureunat”) kielessä tai poskissa
- nielemisvaikeuksia tai palantunne kurkussa
- korvakipua tai tinnitusta
- päänsärkyä, niska-hartia -alueen särkyä, migreeni
- huimausta tai tasapainovaikeuksia
- stressiä
- purentakiskot (Ne estävät hampaiden kulumista, mutta eivät rentouta purentalihaksia).

Purentalihaksia hoidettaessa on tärkeää tarkastella kokonaisuutta. Esimerkiksi pään, kasvojen tai niskan alueelle sattunut tapaturma (kaatuminen, isku, autokolari tms.) voi myöhemmin aiheuttaa epätasapainoa purentalihaksiin. Myös stressaava elämäntilanne saattaa näkyä purentalihasten kireytenä. Jos huomaat pitäväsi hampaita aina yhdessä, aiheutat purentalihaksille jo kovan jännityksen. Välttääksesi turhan jännityksen pidä hampaat erillään toisistaan ja kielesi rentona. Stressitilanteessa myös oikeanlainen hengitys on tärkeää. Palleahengityksen avulla voidaan rauhoittaa sympaattista hermostoa.
Faskiat eli sidekudoskalvot ympäröivät lihaksia ja muita kudoksia yhdistäen eri kehonosat toisiinsa. Ne muodostavat kehossa toiminnallisia sidekudosketjuja. Mikäli jossain kohtaa ketjua liike on rajoittunut, se voi vaikuttaa koko ketjun toimintaan. Faskiaketjun etulinja kulkee lantionpohjasta vatsan ja rintakehän kautta leuan alueelle. Niinpä toimintahäiriö lantionpohjan alueella voi aiheuttaa ongelmia purentaan ja toisinpäin; kireillä kasvojen ja niskan lihaksilla voidaan ylläpitää kireyttä lantion alueella.
Purentalihasten käsittelyssä hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Hoito kohdistuu niska- ja hartiaseudun, rintakehän, pään, kaulan ja kasvojen alueen lihaksiin ja kudoksiin, joita käydään läpi erilaisten hierontaotteiden tai mobilisoinnin avulla. Hoidon aikana kiinnitetään huomiota myös asiakkaan ryhtiin ja hengitystapaan. Saat mukaan myös kotihoito-ohjeet.
Purentalihasten käsittelyssä purentalihas hierontaa hyödynnetään kudosten käsittelyssä. Purentalihakset hierontaan päältä. Purentalihas hieronnassa käsitellään myös purentalihakset suun sisäpuolelta. Purentalihas hieronnassa käytämme hyvää käsihygieniaa. Lisäksi purentalihas hierontaa tehdessä suun sisäpuolelta käytämme suojakäsineitä.
Jos pohdit voiko purentalihas hieronta auttaa. Useammat asiakkaamme ovat saaneet helpotusta purentalihas hieronnasta. Purentalihas hieronnassa on löydetty monia syitä purenta ongelmiin, jopa puheen tuottamisongelmiin. Päänsärky on yksi ja yleisin syy, miksi purentalihas hierontaan hakeudutaan.
Purentalihasten faskiahieronta
Faskian toiminnasta:
Faskiakerrokset voidaan jakaa karkeasti pinnalliseen, syvään ja viskeraaliseen (sisäelimiä ympäröivään) kerrokseen. Ihmisen liikkuessa faskioiden kuuluisi liukua, mutta esimerkiksi arpikudokset, asentovirheet tai faskioiden kuivuus saattavat aiheuttaa virheellisiä liikeratoja, voimantuoton heikkenemistä, kipua ja jäykkyyden tunnetta.
Faskioiden liukumista voidaan edistää faskiakäsittelyllä, mitä tehdään sekin käsin (hieronta ja avustetut venytykset) että faskiaraudoilla. Käsittelyn tarkoitus on ns.nesteyttää faskioita, jolloin liukua alkaa tapahtua paremmin.
Faskiaketjuja kulkee kerrosten lisäksi eri osissa kehoa: edessä, takana, sivuilla ja ristikkäissuunnassa. Ketjut ovat pitkiä, koko kehon läpi kulkevia, mikä puolestaan vaikuttaa siihen, että esimerkiksi. jalkapohjien käsittelyllä voidaan vaikuttaa selkään asti.
Purentalihakset ja faskia:
Kaulan,niskan ja kasvojen alueella olevat purentalihakset kuuluvat syvään etummaiseen faskiaketjuun, minkä tehtäviä ovat mm.
– nostaa jalkaterän sisäkaarta
– stabiloida lantiota ja lantionpohjaa
– antaa tukea ja rentoutta rintakehälle hengityksen aikana
Purenlihasten faskiakäsittelyllä, kuten millä tahansa faskiakäsittelyllä, voi olla siis vaikutusta pidemmälle kehossa.
Käsittely aloitetaan lämmittelemällä kasvojen, kaulan, hartioiden ja niskan aluetta. Hieronta voidaan toteuttaa faskiaraudoilla tai ilman sekä suun kautta tai ulkopuolelta, riippuen asiakkaan toiveista. Kerron aina mitä olen tekemässä ja miksi. Yhtä aluetta käsitellään n.1-2 minuuttia. Käsittelyn aikana voi tuntua hetkittäin epämukavalta, mutta kokonaisuudessaan käsittelyn kuuluu jättää hyvä olo. Käsittelyarkuttaa voi tuntua päivän tai pari. Käsittelyn jälkeen on hyvä välttää kovan ruoan tai purkan syömistä, sen sijaan kannattaa juoda runsaasti.
Milloin ei saa tulla käsittelyyn? Jos sinulla on…
– viisaudenhampaan tai muun hampaan kipua tai tulehdusta
– kasvohermohalvaus
– kolmoishermosärkyä
– haava suun sisäpuolella
– vaikea ihottuma tai haavaumia kasvojen/kaulan alueella
– kasvain pään, suun tai kaulan aluella- niveltulehdus