Äitiysfysioterapia
Äitiysfysioterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, joka on erikoistunut raskausajan ja synnytyksen jälkeisen ajan hyvinvoinnin tukemiseen. Suomen äitiysfysioterapeutit ry ylläpitää listaa äitiysfysioterapian ammattilaisista (www.aitiysfysioterapia.fi/aitiysfysioterapeutit).
Äitiysfysioterapialla tuetaan äidin kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Raskaus ja synnytys altistavat lantion ja keskivartalon lihakset ja sidekudokset venymiselle, mikä voi ilmetä esimerkiksi suorien vatsalihasten erkaumana. Erkauma heikentää vatsanseinämän normaalia toimintaa ja sillä on yhteys alaselän ja lantion alueen kiputiloihin sekä lantionpohjan toimintahäiriöihin kuten virtsankarkailuun. Äitiysfysioterapian tavoitteena on auttaa äitejä palautumaan synnytyksestä, vahvistamaan lantionpohjan ja keskivartalon lihaksia sekä löytää sopivat liikuntamuodot.
Äitiysfysioterapia voi sisältää esimerkiksi:
- ohjausta raskausajan liikuntaan ja harjoitteluun
- ohjausta synnytyksestä palautumiseen ja liikunnan aloittamiseen synnytyksen jälkeen
- kivunhoitoa ja ennaltaehkäisyä
- kuntoutusta suorien vatsalihasten erkaumaan
- lantionpohjan toimintahäiriöiden hoitoa
- ergonomiaohjausta vauva-arkeen
- arpikudoksen käsittelyä (sektio ja episiotomia)
Jotta fysioterapiasta olisi sinulle eniten hyötyä, kannattaa ensimmäisen käynnin jälkeen varata ainakin yksi kontrolliaika. Fysioterapiajakson pituus on yksilöllinen, mutta usein jo kolmen fysioterapiakäynnin aikana voidaan havaita selkeää edistymistä.
Arpikudoskäsittely on tärkeä osa äitiysfysioterapeutin työtä ja ammattitaitoa. Esimerkiksi kiristävä sektioarpi saattaa vaikuttaa keskivartalon ja sitä kautta koko kehon toimintaan. Arpikudos tuleekin aina käsitellä pehmeäksi ja toimivaksi. Koskaan ei ole liian myöhäistä tulla tarkistuttamaan omaa arpea, oli se sitten missä tahansa.
Fysioterapeuttinen jälkitarkastus:
Fysioterapeuttinen jälkitarkastus täydentää lääkärin tai terveydenhoitajan tekemää jälkitarkastusta ja tuo asiakkaalle lisätietoa oman kehon tilasta ja toiminnasta. Käynti on kestoltaan 90 minuuttia ja sisältää alkuhaastattelun, tutkimusta, ohjausta ja neuvontaa.
Käynnin aikana tutkitaan keskivartalon toiminnallisuutta, tarkistetaan suorien vatsalihasten erkauma ja lantionpohjan toiminta. Asiakkaan luvalla voidaan tehdä myös sisätutkimus, joka antaa luotettavasti tietoa lantionpohjan lihasten supistusvoimasta ja -suunnasta sekä mahdollisista kireyksistä. Fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa voidaan tarvittaessa myös lievittää kipuja manuaalisin käsittelyin ja tehdä arpikäsittelyä kiristävään sektio- tai episiotomia-arpeen. Lisäksi saat ohjausta ja neuvontaa vauva-arkeen sekä palautumistasi parhaiten edistävät kotiharjoitteet.
Milloin fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen?
Fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen voit tulla heti, kun se tuntuu itsellesi ajankohtaiselta. Mitään erityisiä oireita ei tarvitse olla. Fysioterapeuttinen jälkitarkastus ei sulje pois lääkärin tai terveydenhoitajan tekemää jälkitarkastusta vaan täydentää sitä tuomalla lisätietoa oman kehon tilasta ja toiminnasta.
Fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa alkuhaastattelulla kartoitetaan tilannetta raskauden ja synnytyksen ajalta. Lisäksi tutkitaan kehon toimintaa kokonaisvaltaisesti. Oleellisessa asemassa ovat vatsalihasten erkauman sekä lantionpohjan tutkiminen. Jälkivuodon loppumista on hyvä odottaa ennen fysioterapeuttista jälkitarkastusta, mikäli haluat, että käynnillä tehdään sisätutkimus.
Fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa voidaan tarvittaessa myös lievittää kipuja manuaalisin käsittelyin ja tehdä arpikäsittelyä kiristävään sektio- tai episiotomia-arpeen. Lisäksi saat ohjausta ja neuvontaa vauva-arkeen sekä palautumistasi parhaiten edistävät kotiharjoitteet.
Vastaanotolle ovat myös vauvat aina tervetulleita! Fysioterapeuttinen jälkitarkastus sisältää paljon asiaa. Asioiden sisäistäminen voi olla helpompaa, mikäli tilanne on rauhallinen ja äidillä on mahdollisuus keskittyä rauhassa itse käynnin sisältöön.
Lantionpohjan fysioterapia, vain naisille:
Lantionpohja on tärkeä osa kehon tukirakennetta. Se kannattelee lantion elimiä ja vaikuttaa ryhtiin. Esimerkiksi raskaus, synnytys, hormonaaliset muutokset ja vaihdevuodet voivat aiheuttaa häiriöitä lantionpohjan optimaaliseen toimintaan. Toimintahäiriöitä ovat mm. virtsankarkailu, ulosteen- ja/tai ilmankarkailu, virtsaamis- ja ulostamisvaikeus, laskeumat sekä yhdyntäkivut.
Lantionpohjan lihasten toimintaa arvioidaan fysioterapiassa alkuhaastattelun, erilaisten testien ja asiakkaan luvalla manuaalisen palpaation avulla.
Lantionpohjan toimintaan vaikuttaa keskeisesti ryhti ja hengitys sekä lantion alueen ja keskivartalon hallinta. Lantionpohjan fysioterapiassa asiakas nähdään kokonaisuutena ja hoitosuunnitelma laaditaan aina yksilöllisesti.
Ohjattu harjoittelu auttaa lantionpohjan lihasten tunnistamisessa. Lantionpohjan lihasten harjoittelusta hyötyvät kaikenikäiset naiset.