FYSIOTERAPIA
Fysioterapian tarkoituksena on parantaa toimintakykyä, edistää liikkumista, sekä vähentää kiputiloja. Fysioterapiassa tilannetta kartoitetaan laajalla haastattelulla sekä fysioterapeuttisella tutkimisella. Tutkimisen avulla tehdään fysioterapeuttinen diagnoosi ja henkilökohtainen suunnitelma jatkosta. Fysioterapialla voidaan myös ennaltaehkäistä rasitus- ja urheiluvammoja. Fysioterapia soveltuu jokaiselle iästä ja kunnosta riippumatta.
Tuki- ja liikuntaelinfysioterapia
Tuki- ja liikuntelinfysioterapiassa keskitytään mm. luuston, nivelten, nivelsiteiden, jänteiden ja lihasten vaivoista johtuviin kipuihin tai toimintakyvyn ongelmiin. Tuki- ja liikuntelimistön oireet voivat alkaa jonkin tapaturman jälkeen. Oireet voivat kehittyä myös vähitellen esimerkiksi kehon kuormituksen muuttumisen seurauksena. Ikääntyminen ja erilaiset sairaudet lisäävät tuki- ja liikuntaelin vaivojen riskiä.
Tavallisimpia fysioterapiaa vaativia ongelmia ovat:
- niska- ja hartiaseudun jännittyneisyys ja vaivat
- alaselän kivut tai oireilu
- yksittäisen nivelten kipuilu, esimerkiksi nilkka tai polvi
- kirurgiseen hoitoon valmistautuminen tai leikkauksen jälkeinen kuntoutus
Perusteellinen fysioterapeuttinen tutkimus luo perustan fysioterapian sisällölle. Siksi ensimmäiseen käyntiin kannattaa varata aikaa enemmän. Tuki- ja liikuntelinfysioterapiassa pyritään löytämään syitä ongelmien syntymiseen, lievittämään oireilua sekä antamaan asiakkaalle ohjeet oireiden ennaltaehkäisyyn tulevaisuudessa. Menetelminä tuki- ja liikuntaelinfysioterapiassa käytetään mm. terapeuttinen harjoittelu, teippaukset, fysikaalinen ja manuaalinen terapia sekä painokevennetty harjoittelu.
Äitiysfysioterapia
Äitiysfysioterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, joka on erikoistunut raskausajan ja synnytyksen jälkeisen ajan hyvinvoinnin tukemiseen. Suomen äitiysfysioterapeutit ry ylläpitää listaa äitiysfysioterapian ammattilaisista (www.aitiysfysioterapia.fi/aitiysfysioterapeutit).
Äitiysfysioterapialla tuetaan äidin kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Raskaus ja synnytys altistavat lantion ja keskivartalon lihakset ja sidekudokset venymiselle, mikä voi ilmetä esimerkiksi suorien vatsalihasten erkaumana. Erkauma heikentää vatsanseinämän normaalia toimintaa ja sillä on yhteys alaselän ja lantion alueen kiputiloihin sekä lantionpohjan toimintahäiriöihin kuten virtsankarkailuun. Äitiysfysioterapian tavoitteena on auttaa äitejä palautumaan synnytyksestä, vahvistamaan lantionpohjan ja keskivartalon lihaksia sekä löytää sopivat liikuntamuodot.
Äitiysfysioterapia voi sisältää esimerkiksi:
- ohjausta raskausajan liikuntaan ja harjoitteluun
- ohjausta synnytyksestä palautumiseen ja liikunnan aloittamiseen synnytyksen jälkeen
- kivunhoitoa ja ennaltaehkäisyä
- kuntoutusta suorien vatsalihasten erkaumaan
- lantionpohjan toimintahäiriöiden hoitoa
- ergonomiaohjausta vauva-arkeen
- arpikudoksen käsittelyä (sektio ja episiotomia)
Jotta fysioterapiasta olisi sinulle eniten hyötyä, kannattaa ensimmäisen käynnin jälkeen varata ainakin yksi kontrolliaika. Fysioterapiajakson pituus on yksilöllinen, mutta usein jo kolmen fysioterapiakäynnin aikana voidaan havaita selkeää edistymistä.
Arpikudoskäsittely on tärkeä osa äitiysfysioterapeutin työtä ja ammattitaitoa. Esimerkiksi kiristävä sektioarpi saattaa vaikuttaa keskivartalon ja sitä kautta koko kehon toimintaan. Arpikudos tuleekin aina käsitellä pehmeäksi ja toimivaksi. Koskaan ei ole liian myöhäistä tulla tarkistuttamaan omaa arpea, oli se sitten missä tahansa.
Fysioterapeuttinen jälkitarkastus:
Fysioterapeuttinen jälkitarkastus täydentää lääkärin tai terveydenhoitajan tekemää jälkitarkastusta ja tuo asiakkaalle lisätietoa oman kehon tilasta ja toiminnasta. Käynti on kestoltaan 90 minuuttia ja sisältää alkuhaastattelun, tutkimusta, ohjausta ja neuvontaa.
Käynnin aikana tutkitaan keskivartalon toiminnallisuutta, tarkistetaan suorien vatsalihasten erkauma ja lantionpohjan toiminta. Asiakkaan luvalla voidaan tehdä myös sisätutkimus, joka antaa luotettavasti tietoa lantionpohjan lihasten supistusvoimasta ja -suunnasta sekä mahdollisista kireyksistä. Fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa voidaan tarvittaessa myös lievittää kipuja manuaalisin käsittelyin ja tehdä arpikäsittelyä kiristävään sektio- tai episiotomia-arpeen. Lisäksi saat ohjausta ja neuvontaa vauva-arkeen sekä palautumistasi parhaiten edistävät kotiharjoitteet.
Milloin fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen?
Fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen voit tulla heti, kun se tuntuu itsellesi ajankohtaiselta. Mitään erityisiä oireita ei tarvitse olla. Fysioterapeuttinen jälkitarkastus ei sulje pois lääkärin tai terveydenhoitajan tekemää jälkitarkastusta vaan täydentää sitä tuomalla lisätietoa oman kehon tilasta ja toiminnasta.
Fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa alkuhaastattelulla kartoitetaan tilannetta raskauden ja synnytyksen ajalta. Lisäksi tutkitaan kehon toimintaa kokonaisvaltaisesti. Oleellisessa asemassa ovat vatsalihasten erkauman sekä lantionpohjan tutkiminen. Jälkivuodon loppumista on hyvä odottaa ennen fysioterapeuttista jälkitarkastusta, mikäli haluat, että käynnillä tehdään sisätutkimus.
Fysioterapeuttisessa jälkitarkastuksessa voidaan tarvittaessa myös lievittää kipuja manuaalisin käsittelyin ja tehdä arpikäsittelyä kiristävään sektio- tai episiotomia-arpeen. Lisäksi saat ohjausta ja neuvontaa vauva-arkeen sekä palautumistasi parhaiten edistävät kotiharjoitteet.
Vastaanotolle ovat myös vauvat aina tervetulleita! Fysioterapeuttinen jälkitarkastus sisältää paljon asiaa. Asioiden sisäistäminen voi olla helpompaa, mikäli tilanne on rauhallinen ja äidillä on mahdollisuus keskittyä rauhassa itse käynnin sisältöön.
Lantionpohjan fysioterapia, vain naisille:
Lantionpohja on tärkeä osa kehon tukirakennetta. Se kannattelee lantion elimiä ja vaikuttaa ryhtiin. Esimerkiksi raskaus, synnytys, hormonaaliset muutokset ja vaihdevuodet voivat aiheuttaa häiriöitä lantionpohjan optimaaliseen toimintaan. Toimintahäiriöitä ovat mm. virtsankarkailu, ulosteen- ja/tai ilmankarkailu, virtsaamis- ja ulostamisvaikeus, laskeumat sekä yhdyntäkivut.
Lantionpohjan lihasten toimintaa arvioidaan fysioterapiassa alkuhaastattelun, erilaisten testien ja asiakkaan luvalla manuaalisen palpaation avulla.
Lantionpohjan toimintaan vaikuttaa keskeisesti ryhti ja hengitys sekä lantion alueen ja keskivartalon hallinta. Lantionpohjan fysioterapiassa asiakas nähdään kokonaisuutena ja hoitosuunnitelma laaditaan aina yksilöllisesti.
Ohjattu harjoittelu auttaa lantionpohjan lihasten tunnistamisessa. Lantionpohjan lihasten harjoittelusta hyötyvät kaikenikäiset naiset.
Raskausajan- ja synnytyksen jälkeinen hieronta:
Raskausajan- ja synnytyksen jälkeinen hieronta on hemmottelevaa ja asiantuntevaa erikoishoitoa äideille. Se vapauttaa kehon kireyksiä ja kiputiloja, parantaa verenkiertoa ja vähentää raajojen turvotusta sekä stressiä. Raskaushieronnassa äiti tuetaan tyynyjen avulla miellyttäviin ja turvallisiin asentoihin. Hieronta on lempeää ja kehoa kuuntelevaa. Raskaushieronta sopii hyvin myös juuri synnyttäneille.
60 min hieronta sisältää äidin toivomien ongelma-alueiden käsittelyä kylkimakuulla ja/tai puoli-istuvassa asennossa. 90 min hieronta sisältää kehon kokonaisvaltaisen hieronnan päästä varpaisiin asiakkaan ongelma-alueet huomioiden. Raskausviikon 38 jälkeen voidaan hieronnan yhteydessä myös lempeästi hoitaa synnytystä stimuloivia akupisteitä. Varaa aika rentouttavaan raskausajan- tai synnytyksen jälkeiseen hierontaan!
VINKKI: Erinomainen lahjaidea vauvakutsuille! Kysy lahjakorttia!
Purentalihasten käsittely
Purentalihasten käsittelyssä hoito kohdistuu niska- ja hartiaseudun, rintakehän, pään, kaulan ja kasvojen alueen lihaksiin ja kudoksiin, joita käydään läpi erilaisten hieronta- ja venytysotteiden sekä tarvittaessa mobilisoinnin avulla. Hoidon aikana kiinnitetään huomiota myös asiakkaan ryhtiin ja hengitystapaan. Pinnallinen hengitys aiheuttaa lihasjännitystä kaulan ja niska-hartiaseudun alueella ja lisää stressihormonien määrää kehossa. Purentalihasten kireys saattaa olla pääasiallinen syy esim. migreeniin ja niska- tai päänsärkyyn. Toisinaan myös lantionalueen ongelmilla ja purentavaivoilla on yhteys. Hoitosuunnitelma laaditaan aina yksilöllisesti asiakkaan kanssa.
Hoito soveltuu purentakiskoja käyttäville, narskuttajille ja puhetyöntekijöille. Voit hyötyä hoidosta myös, jos sinulla on niska-hartiaseudun kireyksiä, huimausta, päänsärkyä/migreeniä, stressiä, palan tunne kurkussa, korvakipua tai tinnitusta.
HIERONTA
Klassinen hieronta:
Hieronta käytetään hoitokeinona lihasjännitysten lievittämiseen ja rentoutumiseen. Hieronnassa muokataan lihasta sivelyin, hankauksin, puserteluin, paineluin, ravisteluin ja taputuksin. Hoito tehdään asiakkaan tarpeiden mukaan. Hieronnan voimakkuus säädellään asiakkaan tuntemusten mukaan. Hieronta saa tuntua, mutta ei tehdä kipeää. Hieronnassa riisutaan hoidettava alue, alusvaatteet saavat jäädä ylle. Hoidon aikana olet pyyhkeillä peiteltynä ja paljaana on vain käsiteltävä alue.
Urheiluhieronta:
Urheiluhieronta perustuu klassiseen hierontaan ja sopii niin työikäiselle, ikääntyneelle, kuin urheilijallekin. Urheiluhieronnassa otteet ovat monipuolisempia ja lihasta käsitellään myös poikittaisin ottein. Urheilijoiden hoidossa huomioidaan myös hieronnassa vaikuttavuuden tarve suhteessa urheilijan harjoitus- ja kilpaohjelmiin.
Intialainen päähieronta:
Hoidon aikana käsitellään hartiat, niska ja pään alue mukaan lukien kasvot ja korvalehdet. Hieronta soveltuu erinomaisesti mm. stressin ja jännityspäänsäryn hoitoon ja sillä voidaan helpottaa myös esimerkiksi migreeniä ja unihäiriöitä. Se on myös ihana hemmotteluhoito.
Hieronnan esteet:
Infektiot (kuume tai flunssa), laskimotukokset, pahanlaatuiset kasvaimet, spastiset halvaukset, ihotaudit, tuoreet vammat, suurentuneet imurauhaset, tyrä, raskauden ensimmäinen kolmannes.
Kinesioteippaus:
Kinesioteippauksen ideana on tukemisen sijaan stimuloida, ohjata ja tukea normaaleja kehon liikemalleja. Sopii hyvin yhteen hieronnan kanssa, jolloin lihakset ovat rennot, tällöin niitä voidaan ohjata oikeaan suuntaan. Hinnoitus määräytyy teipattavan alueen mukaan.
Perinteinen Akupunktio ja Tulicupping
Akupunktio on siihen koulutetun ammattilaisen tekemänä turvallinen sekä tutkitusti tehokas apu moniin vaivoihin ja kivun hoitoon. Meillä hoidon suorittaa fysioterapeutti, joka on suorittanut akupunktiokoulutuksen.
Akupunktio on vanha kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto, joka pohjautuu kokonaisvaltaisuutta ja asioiden
yhteyksiä tarkastelevaan ihmiskuvaan. Sen historia ulottuu useamman tuhannen vuoden taakse ja sitä on
sovellettu jokseenkin samankaltaisin menetelmin jo viimeiset yli 2 000 vuotta.
Akupunktiohoidossa pistetään hyvin ohuita neuloja tarkoin määriteltyihin akupunktiopisteisiin. Pisteiden
stimuloinnin päämääränä on käynnistää kehon oma kivunlievitys- ja paranemisprosessi. Kiinalaisen
lääketieteen meridiaaniteorioiden mukaan akupunktiohoito palauttaa kehon oman synnynnäisen voiman
parantaa ja palauttaa itsensä tasapainoon sekä luomaan terveyttä. Akupunktiohoidossa on mahdollista
vaikuttaa ihmisen olemukseen kaikilla tasoilla.
Mm. Maailman terveysjärjestö (WHO) suhtautuu myönteisesti akupunktuuria kohtaan ja on listannut yli
400 elimistön sairaus- ja häiriötilaa, joita voidaan hoitaa akupunktiolla. Viime vuosina akupunktuurista on
kertynyt selkeää tieteellistä näyttöä mm. migreenin, niskakipujen, jännityspäänsäryn, nivelrikon ja
selkäkipujen hoidossa.
Vaikka akupunktio tunnetaan ennen kaikkea erilaisten kiputilojen lievittäjänä, sekä länsimainen että
kiinalainen akupunktiotutkimus on osoittanut, että siitä on mahdollista saada apua myös moniin muihin
ongelmiin ja vaivoihin. Akupunktiolla voidaan hoitaa mm. kroonisia ja akuuttien kudosten, rauhasten,
nivelten, lihasten, ruoansulatus- ja hengityselinten sairauksia ja vaivoja. Myös gynekologiset vaivat
(kuukautiskivut ja kuukautishäiriöt, vaihdevuosivaivat, hedelmättömyys) ja eturauhasvaivat reagoivat hyvin
akupunktioon. Akupunktion avulla voidaan hoitaa lisäksi psykosomaattisia sairauksia ja tunne-elämän
häiriöitä.
Mihin akupunktiolla voidaan vaikuttaa?
Lainaus Maailman terveysjärjestöstä:
Hyvin koulutetun akupunktio hoitajan käsissä akupunktiolla on paljon laajempia sovelluksia kivunlievityksen
lisäksi. Maailman terveysjärjestö (WHO) tunnustaa akupunktion käytön useiden yleisten sairauksien
hoidossa, mukaan lukien:
Ruoansulatuskanavan häiriöt
o Kouristukset ruokatorven
o Nikotus
o Gastroptoosi
o Akuutti ja krooninen gastriitti
o Mahalaukun liikahappoisuus
o Krooninen pohjukaissuolihaava
(kivunlievitys)
o Akuutti pohjukaissuolihaava
(ilman komplikaatioita)
o Akuutti ja krooninen
paksusuolitulehdus
o Akuutti basillaarinen punatauti
o Ummetus, Ripuli
o Paralyyttinen Ileus
Neurologiset ja tuki- ja liikuntaelinten
sairaudet
o Päänsärky ja migreeni
o Kolmoishermon neuralgiat
o Kasvohalvaus (alkuvaiheessa, eli 3-6 kuukauden sisällä)
o Pareses aivohalvauksen jälkeen
o Perifeeriset neuropatiat
o Poliomyeliitin jälkiseuraukset (alkuvaiheessa, eli 6 kuukauden sisällä)
o Menieren tauti
o Neurogeeninen virtsarakon toimintahäiriö
o yökastelu (yöllinen enureesi)
o Intercostal neuralgia
o Kohdunkaulan oireyhtymä
o Jäätynyt olkapää
o Iskias
o Alaselän kipu
o Nivelrikko
o Rannekanavan oireyhtymä
o Selkä- ja polvikipu
o Fibromyalgia
o Krooninen väsymys
o Urheiluvammat ja -kivut
Lisääntymis- ja gynekologiset sairaudet
o Premenstruaalinen oireyhtymä
o Dysmenorrea (kuukautiskipuja)
o Tiputtelu ja liiallinen verenvuoto
o Amenorrea (kuukautisten
loppuminen)
o Impotenssi
o Hedelmättömyys
o Inkontinenssi
o Prostatis
Henkiset emotionaaliset ongelmat
o Stressi
o Ahdistus
o Masennus
o Unettomuus
Maailman terveysjärjestön alueiden välinen seminaari kokosi yllä olevan luettelon sairauksista, jotka voivat
hyötyä akupunktiohoidosta. Luettelo on vain osittainen luettelo, ja se perustuu kliiniseen kokemukseen
eikä välttämättä kontrolloituun kliiniseen tutkimukseen. Tiettyjen sairauksien sisällyttämisen ei ole
tarkoitus osoittaa akupunktion tehokkuuden laajuutta hoidossa, koska kaikki sairaudet voivat vaihdella
vakavuuden ja vasteen suhteen.
Hyvä tietää ennen akupunktiohoitoon tuloa
Akupunktiohoitoon varataan aikaa 60min. Paikalle on hyvä tulla ajoissa stressin välttämiseksi ja voit rauhoittua sekä rentoutua hoitoon. Saattaa olla
eduksi olla syömättä tunnin ajan ennen hoitoa.
Hoito aktivoi luonnollisia parantavia voimia kehossa. Parhaassa tapauksessa oireet ja vaivat jäävät pois kuin huomaamatta. Joskus tämä prosessi saattaa saada aikaan väsyneisyyttä, oireiden pahenemista, vanhojen oireiden esilletuloa ja vaikutukset voivat tuntua sekä fyysisellä että tunne tasolla. Viisainta on antaa tämän prosessin edetä itsestään, mutta jos tunnet olosi epävarmaksi hoidon vaikutusten suhteen, ota yhteyttää akupunktiohoitajaasi. Keskustelu auttaa ymmärtämään hoidon vaikutuksia ja kehon tapaan reagoida hoidon aiheuttamiin muutoksiin.
Huomioitavaa akupunktion jälkeen
Hoidon jälkeen on perinteisesti suositeltu välttämään alkoholia, saunaa ja raskasta fyysistä liikuntaa, jotta
hoidon tulos on paras mahdollinen. Myös muunlaisen hoidon vastaanottamisesta akupunktiohoidon perään kannattaa keskustella akupunktiohoitajan kanssa.
Usein kysyttyä
Miten akupunktiohoito tehdään?
Ensimmäisellä hoitokerralla hoitaja kartoittaa asiakkaan terveydentilaa, sairaushistoriaa sekä
elämäntilannetta.
Haastattelun jälkeen hoitaja kuuntelee asiakkaan pulssia, jonka perusteella valitaan hoidettavat pisteet.
Valittuihin akupisteisiin asetetaan hellävaraisesti ohuet akupunktioneulat n. 20 min ajaksi. Yleensä 1–5
neulaa riittää hoitoon.
Sattuuko pistäminen?
Yleensä pistäminen ei satu, mutta joskus se voi nipistää ohimenevästi. Sen sijaan yleensä akupunktiohoito
koetaan miellyttävänä ja rentouttavana. Akupunktio-neulat ovat todella ohuita, minkä takia neulojen
asettamista tai poistamista ei oikein tehtynä tavallisesti tunne.
Erityisen herkille ihmisille tai lapsille perinteisten neulojen sijaan voidaan käyttää silkkiakupunktiota, jossa
akupunktioneulojen sijasta akupisteiden päälle teipataan pala luonnonväreillä värjättyä silkkiä. Käytössä on kertakäyttöneulat, jotka ovat steriilejä. Akupunktioon et tarvitse lääkärin lähetettä.
Akupunktio, Akupunktiohoitaja, Akupunktio Klaukkala, Akupunktiohoito, Kipujen hoito akupunktion avulla.
Perinteinen jäsenkorjaus
(tulossa lokakuussa 2023 palveluihimme)
Perinteinen jäsenkorjaus on vanhaan suomalaiseen perinnekulttuuriin kuuluva kokonaisvaltainen täysin kivuton, mutta tehokas mobilisaatiohoito, mikä sopii kaikille. Siinä koko keho hoidetaan aina jaloista päähän asti, pyrkien palauttamaan kaikki elintoiminnot normaaliin tilaan. Ei sisällä minkäänlaista manipulaatiota tai niksauttelua. Se avaa ja tasapainottaa koko kehoa, hoitaa tuki-ja liikuntaelinten kipua, jäykkyyttä ja toimintahäiriöitä.
Alkuhaastattelun jälkeen kartoitetaan asiakkaan kehon mahdolliset puolierot ja epätasapainon synnyttämät virheasennot. Hoito aloitetaan aina kehon perustasta, jaloista. Edeten hiljalleen ylöspäin kohti päätä, samalla avaten kalvo- ja lihasjännityksiä sekä lukkoja, yhdessä asiakkaan omia liikeratoja hyväksi käyttäen, jolloin verenkierto, kudosnesteet, hermotoiminta ja koko ihmisen energiajärjestelmä vapautuvat luonnolliseen tilaansa,
Jäsenkorjaus on auttanut mm alla oleviin vaivoihin:
-niska-ja hartiaseudun vaivat, kaularangan lihasten jännitykset
– päänsärky, tinnitus, huimaus
– olkapään seudun vaivat, jäätynyt olkapää
– ylä -ja alaselän kivut, iskias, noidannuoli, piriformissyndrooma
– SI-nivelen epätasapaino ja lukkotilat
– jalkojen pituuserot, jalkaterän,nilkan ja polven kiputilat
– rannekanavaoireyhtymä, tennis-ja golfkyynärpää
– nikamien virheasennot ja lukkotilat
– käsien ja jalkojen puutumisoireet
– skolioosi, kehon epätasapainot
– aineenvaihdunnan tukkoisuus
Peruthan aikasi ajoissa, jotta ajan saa sitä tarvitseva. Alle 24h peruuttamattomista ajoista perimme täyden palvelun hinnan!